Feia anys que preparàvem la primera expedició d’anellatge científic a Costa d’Ivori. El país de l’Àfrica tropical, de sabanes, selves i platges on hivernen una bona part dels ocells nidificants a Europa.
Mai abans a la història del país s’havia fet un campament d’anellatge i calia preparar-ho tot molt bé.
Per sort a ran de començar les nostres converses entre el coordinador de l’expedició, Guillem Chacon i el coordinador de l’equip anfitrió, el reconegut ornitòleg i doctor en biologia Hilaire Yaokokoré-Beibro, es va crear la Société Ivoirienne d’Ornithologie i una bona colla d’ornitòlegs-professors d’universitat ens esperàvem. Havien passat uns anys i tot estava lligat per fer una primera gran experiència a la reserva de Lamto, l’estació ecològica experimental de la Universitat d’Abidjan Félix-Houphouët-Boigny.
Havíem decidit no anar-hi a l’època d’hivernada dels ocells europeus. L’objectiu era trobar-nos només amb aus africanes, avaluar l’indret i començar a treballar sobre els residents. Això va permetre capturar 47 espècies a l’estació de menor diversitat. D’aquesta manera, quan hi tornem a l’hivern europeu i tot siguin espècies nostrades (s’estimen 3 de cada 4) ja hi estarem habituats a una bona part dels ocells dels boscos i sabanes de l’Àfrica de l’oest.
Els participants arribats més enllà de l’Àfrica vàrem ser Ana Catalina Pinzón, de Colòmbia, Manel Bonilla, de Catalunya, Graham Mortimore, d’Anglaterra i amb els assistents Jordi Huguet i Joan Compte de Catalunya. En Guillem Chacon fou el responsable d’organitzar-ho tot de la ma dels amfitrions ivoriencs.
De Costa d’Ivori l’equip era format pel coordinador Koue Bi Tih Mathieu i l’equip integrat per Massara Yaokokoreb, Prisca N’Garan, Zago Hugues Martial, Okon Okon Modeste, Josué Soro, Kone Y. Solange, Koffi Abraham Jacques, Konan Ekoun Michael, Gueye M. Frédéric i l’Assaesse Sanorenan.
L’impulsor i coordinador del campament ornitològic fou en Guillem Chacon.
Al llarg de 10 dies l’equip d’ornitòlegs de Côte d’Ivoire van practicar els diferents mètodes d’extracció d’ocells de la xarxa, presa de biometries i de mostres biològiques, el control de la miopatia de captura i els avenços per garantir el benestar de cada individu. Van provar les clàssiques i les avançades tècniques europeu-africanes.
Al finalitzar l’equip del Bird Observatory Network (Ornithology and Birding School) vàrem lliurar un equip complet d’anellatge per a que ells puguin continuar amb el seu full de ruta en la recerca i conservació dels ocells.
Melaniparus guineensis – Mallerenga negra ullclara
A l’esquerra en Guillem Chacon celebra el primer ocell anellat al primer campament d’anellatge del país, que era, alhora, la primera activitat de la nova Société Ivoirienne d’Ornithologie [clica per veure el video del moment].
A d’alt l’equip internacional d’anelladors al voltant del Koue Bi Tih Mathieu, el coordinador de l’equip africà.
Cada dia, en finalitzar la jornada l’equip del Bird Observatory Network oferia sessions teòriques de l’extens curs d’anellatge.
En acabar també els nostres amfitrions van presentar els resultats dels seus projectes de doctorat sobre l’ornitologia ivoriana.
És una necessitat i una obligació fraternal el treballar de la ma entre ornitòlegs europeus i africans. Els ocells ens uneixen més enllà de qualsevol frontera.
© 2024 Guillem Chacon - BirdRing - Ornithology & Birding School