Els recents splits (divisions) d’espècies paleàrtiques hi posen un gran interès suplementari. Determinar quines espècies trobem al Sahel.
Aquesta és l’anella d’un Laniarius barbarus anellat el 18 de gener de 2019 per una expedició de la Universitat de Lancaster. L’ocell fou anellat a 1,3 km. d’aquí. Una mostra de la tasca prèvia que s’ha vingut desenvolupant en aquestes contrades en les dècades anteriors. I una feliç troballa.
Els recents splits (divisions) d’espècies paleàrtiques hi posen un gran interès suplementari. Determinar quines espècies trobem al Sahel.
Si hi ha una fita, una meca, per l’anellador europeu, aquesta és anellar els seus propis ocells durant l’estada hivernal. El principal stop-over de l’Àfrica i alhora l’indret que acumula més passeriformes paleàrtics hivernants a l’Àfrica occidental és el tram final del riu Senegal al seu pas entre Mauritània i Senegal. Just on el gran desert comença a donar pas al verd i als immensos aiguamolls del riu Senegal, al Parc National des Oiseaux de Djoudj i al Parc National du Diawling (Mauritània) fins a la desembocadura al PN de la Langue de Barbarie a Saint Louis.
És molt transcendent anellar als quarters d’hivernada dels ocells europeus. En les darreres dècades s’han fet algunes expedicions des de diferents països d’Europa que es van diluir en els darrers anys. En particular Acrocephalus paludicola ha tingut i te alguns programes Life a Europa amb vistes a la seva ruta migratòria i el seu indret principal d’hivernada, precisament el delta del riu Senegal.
Paral·lelament alguns col·legues britànics fan una tasca encomiable a Gàmbia o amb espècies concretes, com ara els larolimícoles a la Langue de Barberie o l’Àguila pescadora Pandion haliaetus al PN de Djoudj.
El coordinador de la recerca és en Guillem Chacon. Coordinador del programa d’anellatge d’ocells hivernants al Delta del Senegal.
El programa d’anellatge d’ocells hivernants a l’Àfrica occidental és una estratègia per establir estacions ornitològiques amb un mateix pla de treball i uns protocols estandaritzats. L’objectiu és impulsar l’ornitologia als països de l’Àfrica occidental i crear quadres nacionals d’ornitòlegs. L’horitzó és conèixer la hivernada dels ocells migradors trans-saharians en aquests territoris tan trascendents en la biologia i supervivència dels ocells migradors.
Al Sénégal hem recuperat la tasca històrica feta dècades ençà al delta del riu Senegal, a Côte d’Ivoire hem iniciat la primera estació ornitològica i tant a Bénin com al Cameroun estem impulsant les seves primeres estacions ornitològiques.
Aquesta és una convocatòria oberta, una invitació, a tots els ornitòlegs i amants dels ocells i la natura, que vulgueu contribuir a la recerca dels nostres ocells en les seves estades a l’Àfrica o que desitjeu, simplement, ajudar.
Cal només que ens escriviu i us explicarem els programes, accions i properes dates. Us hi esperem!
Gràcies als guies i guardaparcs del Parc Nacional des Oiseaux que van assistir als nostres tallers i ens van ajudar. I un agraïment especial a Mohamedine Seck per organitzar la logística i tots els detalls. També als nous anelladors africans. Gràcies a tots!
El campament és organitzat i coordinat in situ per en Guillem Chacon. Habitualment els campaments tenen una durada mínima d’un mes i us hi podeu afegir en qualsevol moment, durant tot el temps que vulgueu. L’objectiu més freqüent és ajudar a crear estacions ornitològiques, reserves de salvaguarda dels ocells i, alhora, reforçar als nostres col·legues ornitòlegs, dotant-los de recursos. Aquí trobaràs els propers campaments i països que esperen la nostra ajuda. La teva ajuda.
© 2024 Guillem Chacon - BirdRing - Ornithology & Birding School